Sposób przygotowania:
Szczurki musli
Pół szklanki miodu z cukrem rozdzielić na 2 rondelki. Do większego wlać 2/3 przygotowanego miodu, a do mniejszego 1/3.Zagotować na dwóch palnikach, dodać do większego musli, a do mniejszego ryż preparowany. Zmniejszyć nieco ogień i mieszać ok 3 minut. Odstawić na chwilę do lekkiego wystudzenia.Na patelnię wsypać 1- 2 łyżki cukru, mocno rozgrzać, aż zacznie się topić- tworzyć karmel( wytworzy się charakterystyczny zapach spalonego cukru;) Gdy będzie juz złocistobrazowy, ściągnąć z ognia i łyżeczką wylewać strużką na gładką powierzchnię, na zwyczajny papier do pieczenia, tak by powstały cienkie i ciensze paski które posłużą po wystygnięciu za ogonki wąsy. Z ciepłej masy musli formować ciałka szczurków, a z ryżu buźki. Łatwiej lepi się zwilżonymi wodą dłońmi. Dodawać nos z orzecha i oczy z m&m sów. Za uszka służą płatki migdałowe. Wetknąć ogonki i cienkie wąsiki z karmelu. Języczki słodkim pisakiem. Szczurki można schłodzić by masa dobrze się połaczyła. Jest to ciekawe śniadanko, drugie śniadanko w szkole maluch( jaka frajda jak znajdzie taki smakołyk w śniadaniówce;), jako deser czy przekąska. Za kawałek sera na zdj służy cukier wymieszany z łyżeczką masła na patelni- stworzyła się taka pianka z dziurkami, a po wyłożeniu na papier zastygła:) Do wykonania szczurków zainspirowała mnie postać z filmu- Stuart Malutki, dostępność produktów w domu, moje zaczarowane kule( przepis u mnie w profilu) i oczywiście apetyt na coś słodkiego:)
Anastazja324
misia14
Natala1210
mięsko
czarownica
eli_555
bernika
iwi69