gmackos

gmackos

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Szczypawka czyli risotto musztardowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ryż dla osób lubiących potrawy pikantne i wykwintne.

Szczypawka czyli risotto musztardowe

Składniki:

Szczypawka czyli risotto musztardowe

 

  • 400g ryżu,
  • 1 duża cebula,
  • 100g masła,
  • 1,25litra bulionu warzywnego (może być z kostki),
  • 1 kieliszek brandy,
  • 2 duże łyżki musztardy (ostrej lub gruboziarnistej),
  • 3 łyżki tartego sera typu cheddar lub gruyere,
  • ewentualnie sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Szczypawka czyli risotto musztardowe
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię z masłem (połową z przepisu) i udusić. Wsypać ryż i wymieszać aż całkowicie wchłonie tłuszcz. Dodać kieliszek brandy a następnie wlewać powoli gorący bulion. Po około 20minutach dodać rozrobioną musztardę w kilku łyżkach bulionu i dobrze wymieszać całość. dodać resztę masła i ser. Pozostawić pod przykryciem na około 5 minut aby risotto wchłonęło płyn i zrobiło się aksamitne. Po tym czasie podawać. SMACZNEGO