Sposób przygotowania:
Szneki z glancem
Do misy od miksera wlać ciepłe mleko ,dodać cukier i pokruszyć drożdże.Nie mieszając zostawić na ok. 10 minut.Włączyć mikser z widełkami ''spirale'' i dodawać kolejno jajka i żółtka.Cały czas ubijać na średnich obrotach wsypać przesiane mąki.Wlać stopione , ostudzone masło i olej.Jak tylko wszystkie składniki dobrze się wymieszają i połączą ,wyłączyć mikser .Ciasto okryć czystą ściereczką i zostawiamy na ok. 20-30 minut aby wyrosło.Na blat wysypany mąką wyłożyć ciasto i spłaszczyć dłonią na placek o grubości ok. 2 cm.Nożem pokroić na wąskie paski i każdy pasek skręcić w pojedynczy ''warkocz''.Potem każdy warkocz zwinąć w ślimaka i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miski i zagnieść . Kruszonka powinna być luźna. Posypać nią ciastka i jak wyrosną to pieczemy w 160 stopniach przez 10-15 minut. Muszą ładnie zbrązowieć ,ale nie przypalić. Upieczone drożdżówki polukrować i gotowe.