Sposób przygotowania:
sznycel po wiedeńsku
1. Roztrzep w miseczce jajka z odrobiną mleka, dopraw solą i pieprzem. 2. Przygotuj 3 płaskie talerze. Na jeden z nich wsyp mąkę, na drugi bułkę tartą, a na trzeci wlej jajka. 3. Kawałek cielęciny (200 g) ułóż na folii spożywczej i przykryj drugim kawałkiem folii. Rozbij tłuczkiem do mięsa, aż sznycel będzie bardzo cienki i wielkości talerza. Dopraw mięso solą i pieprzem z obu stron. Powtórz z pozostałą cielęciną. 4. Ułóż mięso na talerzu z mąką, obtocz z obu stron, zanurz w jajku i panieruj w bułce tartej. 5. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i dodaj masło. 6. Usmaż mięso z każdej strony na złoto. Osącz na papierowym ręczniku. Podawaj z połówką cytryny i ziemniakami – polecam ziemniaczki alpejskie: Ziemniaczki alpejskie: 4 ziemniaki ugotuj w mundurkach i obierz 4 plastry sera do raclette 8 plastrów boczku Ziemniaki przekrój na pół, na 4 połówkach ułóż ser i przykryj pozostałymi połówkami. Owiń boczkiem i zepnij wykałaczką. Piecz ok. 20 minut w 180 st .
bonzo1978