Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Drobiowe sznycle na pomidorowo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sznycle drobiowe goszczą u nas w wielu wersjach - próba pomidorowa sprawdziła się .

Drobiowe sznycle na pomidorowo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowe sznycle na pomidorowo

 

 

  • Składniki na sos :
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • maggi w płynie
  • 3 łyżki prażonej cebulki
  • szczypta cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Drobiowe sznycle na pomidorowo
Pierś przekroić na 4 części każdą .Wkładać kawałki w woreczek foliowy by się nie porozrywały i lekko roztłuc . Posypać pieprzem , szczyptą Piri-Piri i solą . Sznycelki panierować w mieszance bułki z mąką i jajkach . Smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju . Zdjąć z patelni .W drugiej głębszej patelni rozgrzać masło i łyżkę oleju .Wrzucić pokrojonego w kostkę pomidora , prażoną cebulę , pokrojoną natkę pietruszki i obsmażyć na maśle . Dodać koncentrat- podlać wodą .Zagotować . Włożyć sznycle . Przykryć i dusić na małym gazie 10 minut- doprawić maggi i szczyptą cukru. Sos powinien odparować o połowę . Podałam z makaronem nudle ( tym bez gotowania ) i sałatą . Gwoli wyjaśnienia : tu podałam przepis od samego początku ale jest to potrawa z cyklu ,, skrótowców ,, . Jak raz staniemy i nasmażymy sznycli na zapas to potem je tylko wyciągamy i robimy nową wersję .Trwa to wtedy 15-20 minut i już .
Drobiowe sznycle na pomidorowo
Przygotować sznycelki - dzieląc piersi z kurczaka na kawałki i posypując je przyprawami
Drobiowe sznycle na pomidorowo
Sznycle panierować w jajku , mące zmieszanej z bułką tartą
Drobiowe sznycle na pomidorowo
Zrobić sos pomidorowy do duszenia sznycli z pomidorów , prażonej cebulki , natki , koncentratu
Drobiowe sznycle na pomidorowo
W sos wkładać usmażone na rumiano sznycle i dusić na małym gazie