Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Sznycle z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sznycle można podawać z ryżem lub frytkami.

Sznycle z kurczaka

Składniki:

Sznycle z kurczaka

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 plastry szynki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 kieliszek białego wina
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól

Sposób przygotowania:

Sznycle z kurczaka
Piersi z kurczaka umyć, osączyć, podzielić na połowy. Lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Filety obtoczyć w mące i usmażyć na oliwie. Rondel wysmarować tłuszczem i włożyć sznycle. Plastry szynki przesmażyć lekko. Plastry szynki kłaść na każdy sznycel. Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę do niej dodać koncentrat pomidorowy i wino. Wszystko to zagotować i tym sosem zalać sznycle. Na końcu posypać bazylią i dusić pod przykryciem 20 minut na wolnym ogniu. Śmietanę wymieszać z serem żółtym i zalać tym sznycle. Wstawić do piekarnika na 10 minut i zapiec.