Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Szparagi w sosie boczkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Doskonałe połączenie szparagów i boczku. Potrawa wykwintna, a jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Dobra na wieczorne przyjęcia.

Szparagi w sosie boczkowym

Składniki:

Szparagi w sosie boczkowym

 

  • 7 białych szparagów
  • masło
  • sos
  • 5 łyżeczek kwaśnej śmietany
  • łyżeczka musztardy
  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • sól i pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Szparagi w sosie boczkowym
Całe szparagi obieramy. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie przez około 20 minut. Do wody możemy także dodać łyżeczkę masła. Wystawić je do ostudzenia. W niedużym rondlu na maśle podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek i cebulę. Wsypujemy drobniutko posiekane rzodkiewki i koperek. Całość zalewamy śmietaną i dodajemy musztardę. Delikatnie podgrzewamy. Wystudzone szparagi układamy na dużym talerzu i polewamy je sosem. Potrawę podawać z ziemniakami w mundurkach.