rozmarzona.marzena

rozmarzona.marzena

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Szparagi z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szparagi z grilla w szynce, boczku i z octem balsamicznym.

Szparagi z grilla Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szparagi z grilla

 

  • szparagi, pęczek
  • szynka parmeńska (albo podobna)
  • boczek (cienkie plasterki)
  • ser żółty (parmezan albo podobny - twardy)
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Szparagi z grilla
Szparagi blanszujemy, odsączamy, zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy "zalewę" z balsamico, oliwy z oliwek, przypraw. Ścieramy żółty ser.Warzywa przy pomocy pędzelka smarujemy octem i oliwą. Szparagi zawijamy w plastry szynki, inne - w boczek. Wrzucamy na grilla (bezpośrednio lub tackę) albo na patelnię. Czekamy aż mięso będzie dobre i posypujemy tartym serem. Kiedy trochę się roztopi - zdejmujemy i wcinamy. W trakcie smażenia na grillu można też smarować szparagi "zalewą".
Szparagi z grilla
Szparagi i ocet balsamiczny świetnie się komponują