Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Szparagi zapiekane z szynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szparagi podawać jako dodatek do obiadu.

Szparagi zapiekane z szynką

Składniki:

Szparagi zapiekane z szynką

 

 

Sposób przygotowania:

Szparagi zapiekane z szynką
Szparagi oczyścić, umyć, związać w pęczki i gotować przez 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Razem po kilka szparagów owinąć szynką. Z połowy masła i mąki zrobić białą zasmażkę, ciągle mieszając połączyć z zimnym mlekiem, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać połowę startego żółtego sera, śmietanę, pozostałe masło, wymieszać. Połowę sosu wlać do naczynia żaroodpornego, ułożyć owinięte szynką szparagi, zalać pozostałym sosem i posypać żółtym serem. Zapiekać przez 15 minut w temp 190-200 stopni.