Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Szparagowa zupa kremowa.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo lubimy szparagi wiec zaplanowalam podanie tej zupki jako wstep do wielkanocnego obiadu.

Szparagowa zupa kremowa.

Składniki:

Szparagowa zupa kremowa.

 

  • Na 4 osoby:
  • 1 kg bialych szparagow
  • 1 l bulionu / wywar z warzyw /
  • sok z polowy cytryny
  • 3 lyzki masla
  • 2 lyzki maki
  • szkl. smietany
  • sol
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • szczypta startej galki muszkatalowej
  • rzezucha do posypania

Sposób przygotowania:

Szparagowa zupa kremowa.
Szparagi umyc , obrac najlepiej nozykiem szparagowym i odkroic suche koncowki ok 1 cm. Obrane szparagi pokroic na 3-4 cm kawalki . Zagotowac bulion z dodatkiem 1 lyzki masla i soku z cytryny, wrzucic szparagi do bulionu i gotowac na wolnym ogniu ok 20 min / nie za miekko/.
Nastepnie odcedzamy szparagi zachowujac wywar. 1/3 szparagow miksujemy. W garnku rozgrzewamy reszte masla , dodajemy make i jak sie lekko podsmazy - wlewamy wywar ciagle mieszajac.
Dodajemy zmiksowane szparagi i doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy smietane , wrzucamy reszte szparagow i doprawiamy do smaku sola , pieprzem , cukrem i galka. Kiedy calosc zacznie ponownie wrzec - zupka gotowa. Ja sprobowalam tym razem z rzezucha - smakuje doskonale. Dla przeciwnikow rzezuchy - swietnie pasuje drobno pokrojony szczypiorek.