Sposób przygotowania:
Szparagowa zupa kremowa.
Szparagi umyc , obrac najlepiej nozykiem szparagowym i odkroic suche koncowki ok 1 cm. Obrane szparagi pokroic na 3-4 cm kawalki . Zagotowac bulion z dodatkiem 1 lyzki masla i soku z cytryny, wrzucic szparagi do bulionu i gotowac na wolnym ogniu ok 20 min / nie za miekko/.
Nastepnie odcedzamy szparagi zachowujac wywar. 1/3 szparagow miksujemy. W garnku rozgrzewamy reszte masla , dodajemy make i jak sie lekko podsmazy - wlewamy wywar ciagle mieszajac.
Dodajemy zmiksowane szparagi i doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy smietane , wrzucamy reszte szparagow i doprawiamy do smaku sola , pieprzem , cukrem i galka. Kiedy calosc zacznie ponownie wrzec - zupka gotowa. Ja sprobowalam tym razem z rzezucha - smakuje doskonale. Dla przeciwnikow rzezuchy - swietnie pasuje drobno pokrojony szczypiorek.
Nastepnie odcedzamy szparagi zachowujac wywar. 1/3 szparagow miksujemy. W garnku rozgrzewamy reszte masla , dodajemy make i jak sie lekko podsmazy - wlewamy wywar ciagle mieszajac.
Dodajemy zmiksowane szparagi i doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy smietane , wrzucamy reszte szparagow i doprawiamy do smaku sola , pieprzem , cukrem i galka. Kiedy calosc zacznie ponownie wrzec - zupka gotowa. Ja sprobowalam tym razem z rzezucha - smakuje doskonale. Dla przeciwnikow rzezuchy - swietnie pasuje drobno pokrojony szczypiorek.
Sarenka
montajka
luna
kasik12