Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Szparagowe risotto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne kremowe risotto z zielonymi szparagami i parmezanem- idealny "włoski" posiłek o arabskich korzeniach.

Szparagowe risotto

Składniki:

Szparagowe risotto

 

 

  • 1 średnia cebula

 

  • 1 szklanka ryżu do risotto

 

  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina

 

  • 0,5 litra wywaru warzywnego lub z kurczaka

 

  • 10 dag startego parmezanu

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szparagowe risotto
Usuwamy 1 cm końcówki szparagów.Odcinamy główki szparagów, a łodyżki kroimy w 0,5 cm kawałki. Na patelni podgrzewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego z łyżką masła. Wrzucamy główki szparagów i przesmażamy je przez minutę. Odkładamy na talerz. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię z masłem i podsmażamy przez około pół minuty. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy. Po 2 minutach, gdy ryż zrobi się szklisty, wlewamy białe wino. Gdy wino odparuje, dodajemy pokrojone łodyżki szparagów oraz po około 100 ml wywaru. Kolejną porcję wywaru wlewamy dopiero, gdy poprzedni zostanie wchłonięty przez ryż. Gdy cały wywar zostanie wchłonięty przez ryż, sprawdzamy czy jest on już odpowiednio ugotowany. W razie potrzeby dolewamy nieco wody lub wywaru. Dodajemy starty parmezan oraz pozostałą łyżkę masła. Dokładnie mieszamy do chwili połączenia się składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem risotto przybieramy główkami szparagów. Możemy je także dodatkowo posypać odrobiną parmezanu.