goyaczek

goyaczek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Szparagowe roladki z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fajny pomysł, żeby odmienić zwykłego mielonego w mięsko innego kształtu i struktury. Polecam, bo wyszło pysznie !

Szparagowe roladki z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szparagowe roladki z mięsem mielonym

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szparagowe roladki z mięsem mielonym
Szparagi umyj, skróć je na długość około 17 cm. ( Pozostałe końcówki można obrać i ugotowane dodać do kaszy z warzywami). Obgotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru przez około 4 minuty. Wyjmij i odłóż na talerz. Przygotuj mięso mielone. Włóż go do miski, cebulę obierz i zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do mięsa. wbij całe jajko i wsyp otręby owsiane. Przypraw solą, pieprzem i kolendrą. Wyrób rękami na gładką masę. W miseczce przygotuj wodę. Deskę drewnianą pomocz wodą i formuj na niej z masy mięsnej prostokąt długości około 18 cm. Połóż na nim szparaga i zawiń w roladkę. Obtaczaj w bułce tartej i smaż na dość głębokim oleju z wszystkich stron na złoty kolor. Ja swoje roladki podałam z kaszą gryczaną z warzywami, jest to mój ulubiony dodatek do wieprzowiny.
Szparagowe roladki z mięsem mielonym
Składniki na mięso zagnieć na gładką masę
Szparagowe roladki z mięsem mielonym
Z masy formuj prostokąt i zawijaj szparagi
Szparagowe roladki z mięsem mielonym
Zawinięte roladki obtaczajw bulce tartej
Szparagowe roladki z mięsem mielonym
Smaż ze wszystkich stron na złoty kolor