eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Szpikowana świąteczna szynka Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na świąteczny obiiad przygotowałam szpikowaną szynkę wieprzową. Do sosu dodałam wędzony boczek i ogórki kiszone.

Szpikowana świąteczna szynka Eli

Składniki:

Szpikowana świąteczna szynka Eli

mięso

  • 1.8 kg szynki wieprzowej

farsz

dodatki

Sposób przygotowania:

Szpikowana świąteczna szynka Eli

przygotowanie składników

Szpikowana świąteczna szynka Eli
Cebule, boczek wędzony i ogórki kiszone pokroić w słupki.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w słupki. Ogórki i boczek pokroić w słupki.

przygotowanie składników cd

Szpikowana świąteczna szynka Eli
Część ogórków kiszonych i boczku pokroić w kostkę.

Część boczku wędzonego i ogórków kiszonych pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Szpikowana świąteczna szynka Eli
Czosnek przecisnąć przez praskę.Cebule pokroić w kostkę.

Obrane cebule pokroić w kostkę. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.

przygotowanie mięsa

Szpikowana świąteczna szynka Eli
Do nacięć w mięsie włożyć ogórek, cebulę i boczek.

Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. W mięsie naciąć otwory w poprzek włókien. Do otworów włożyć boczek, ogórek i cebulę.

przygotowanie mięsa cd

Szpikowana świąteczna szynka Eli

W dużej brytfance rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.

przygotowanie mięsa cd

Szpikowana świąteczna szynka Eli

Do mięsa dodać cebulę, czosnek, pokrojone ogórki i boczek. Całość chwilę smażyć.

Do szynki dodać przyprawę do mięs, paprykę, sól i pieprz do smaku. Całość podlać sokiem z ogórków, wodą i dusić aż mięso będzie miękkie.

Co jakiś czas podlewać wodą.. Gotowe mięso wyjąć z sosu i pokroić na porcje. Powstały sos zmiksować. Smacznego!