misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Szpinak babci

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Szpinak jest zdrowy więc robię na różne sposoby.

Szpinak babci

Składniki:

Szpinak babci

 

  • Ok 1 kg liści szpinaku
  • kilka ząbków czosnku
  • sól pieprz
  • po lyżce mąki i masła na zasmazkę
  • Szklanka fasoli obojętnie jakiej
  • Kostka mięsna lub inna

Sposób przygotowania:

Szpinak babci
Liście szpinaku dokladnie opłukać , pociąć na drobno i ugotować
To samo zrobić z fasolą . Ja namaczam fasolkę na noc i zawsze gotuję więcej fasolki robiąc jeszcze po bretońsku , ponieważ nie opłaca mi się malej ilości tak długo gotować .
Miękką fasolkę kroję na drobno (babcia moja przeciskała ją przez sitko ) ja natomiast lubię jak czuję drobniutkie kawałeczki.
Do gotującej fasolki dodaję kostkę mięsną albo warzywną wtedy jest ona smaczniejsza.
Dodaję drobną fasolkę do szpinaku, mieszam.
Z łyżki mąki i masła robię zasmażkę zaciągam szpinak , doprawiam solą , pieprzem i czosnkiem .
Podaję z jajkiem gotowanym lub smażonym.

Tagi:

szpinak