Krolina13

Krolina13

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Szpinak zapiekany z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne danie nadające się jak i na obiad, czy kolację ;)

Szpinak zapiekany z serem

Składniki:

Szpinak zapiekany z serem

 

Sposób przygotowania:

Szpinak zapiekany z serem
Szpinak umyć, odciąć ogonki. Włożyć do garnka z zimną wodą. Zagotować i wyłączyć (nie gotować). Odcedzić trochę wody. Podlać tą wodą odcedzony szpinak(nie dużo)i chwilę dusić ze sprasowanym czosnkiem. Cebulkę posiekać i podsmażyć na złoty kolor na sporej ilości tłuszczu. Jak cebulka będzie gotowa, zrobić na niej zaklepkę z mąki i wody, żeby powstała konsystencja gęstego sosu. Na koniec dodać do cebulki (nie gotować już) śmietanę i energicznie zamieszać. Połączyć szpinak z cebulką. Wymieszać i chwilkę poddusić (niedługo). Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem żółtym i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec tyle, aby ser żółty się rozpuścił.

Tagi:

sery szpinak ser