Sposób przygotowania:
Szpinak zapiekany z serem
Szpinak umyć, odciąć ogonki. Włożyć do garnka z zimną wodą. Zagotować i wyłączyć (nie gotować). Odcedzić trochę wody. Podlać tą wodą odcedzony szpinak(nie dużo)i chwilę dusić ze sprasowanym czosnkiem. Cebulkę posiekać i podsmażyć na złoty kolor na sporej ilości tłuszczu. Jak cebulka będzie gotowa, zrobić na niej zaklepkę z mąki i wody, żeby powstała konsystencja gęstego sosu. Na koniec dodać do cebulki (nie gotować już) śmietanę i energicznie zamieszać. Połączyć szpinak z cebulką. Wymieszać i chwilkę poddusić (niedługo). Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem żółtym i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec tyle, aby ser żółty się rozpuścił.