aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Szpinakowa zupa-krem z zieloną fasolką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kremowa zupa z dodatkiem zielonej fasolki i pieczarek, która kolorem urozmaici jesienne dni.

Szpinakowa zupa-krem z zieloną fasolką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowa zupa-krem z zieloną fasolką

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowa zupa-krem z zieloną fasolką
W osolonej wodzie ugotować zielona fasolkę (jeśli używamy fasolki mrożonej, można dodać ją bezpośrednio do zupy). Na patelni podgrzać oliwę i podsmażyć drobno posiekaną cebulkę i pieczarki. Tak przygotowane warzywa dodać do gotującego się wywaru.Na patelni znów rozgrzać oliwę i wrzucić drobno posiekany czosnek, a następnie szpinak.Dodać odrobinę soli i pieprzu, podsmażyć przez chwilę. Niewielką część szpinaku dodać do zupy bezpośrednio, resztę najpierw zmiksować blenderem. W kubku rozmieszać śmietanę, mąkę i odrobinę gorącego wywaru. Zdjąć garnek z palnika i ciągle mieszając dodać zawartość kubka, a następnie całość zagotować i doprawić solą oraz pieprzem.
Szpinakowa zupa-krem z zieloną fasolką
Do wywaru dodajemy kolejno zieloną fasolkę i pieczarki
Szpinakowa zupa-krem z zieloną fasolką
dokładamy część podsmażonego z czosnkiem szpinaku
Szpinakowa zupa-krem z zieloną fasolką
pozostałą część szpinaku miksujemy blenderem i również dodajemy do zupy
Szpinakowa zupa-krem z zieloną fasolką
Zupkę zabielamy śmietaną dokładnie wymieszaną z mąką