Sposób przygotowania:
Szpinakowa zupa-krem z zieloną fasolką
W osolonej wodzie ugotować zielona fasolkę (jeśli używamy fasolki mrożonej, można dodać ją bezpośrednio do zupy). Na patelni podgrzać oliwę i podsmażyć drobno posiekaną cebulkę i pieczarki. Tak przygotowane warzywa dodać do gotującego się wywaru.Na patelni znów rozgrzać oliwę i wrzucić drobno posiekany czosnek, a następnie szpinak.Dodać odrobinę soli i pieprzu, podsmażyć przez chwilę. Niewielką część szpinaku dodać do zupy bezpośrednio, resztę najpierw zmiksować blenderem. W kubku rozmieszać śmietanę, mąkę i odrobinę gorącego wywaru. Zdjąć garnek z palnika i ciągle mieszając dodać zawartość kubka, a następnie całość zagotować i doprawić solą oraz pieprzem.
zozolek