Sposób przygotowania:
Zupa krem brokułowo-szpinakowa z bekonową kiełbasąETAP 1:
Warzywa obieramy, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, resztę kroimy w kostkę.
ETAP 2:
W garnku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy wszystkie warzywa,
ETAP 3:
Podsmażamy 5 minut, mieszając, zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy do smaku jarzynką lub solą, dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości około 25-30 minut.
ETAP 4:
Po tym czasie liście wyjmujemy, zupę zabielamy śmietanką, miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem. Gdyby zupa okazała się za gęsta dolewamy więcej bulionu.
ETAP 5:
Kiełbasę bekonową kroimy w cienkie plasterki, obsmażamy z każdej strony na suchej patelni, gorącą zupę rozlewamy na talerze, posypujemy chrupiącą kiełbasą oraz posiekaną natką pietruszki.
Podajemy.
Smacznego!
SylaUla