sophiekwiatek

sophiekwiatek

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Szpinakowy makaron

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie i treściwe danie!

Szpinakowy makaron Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szpinakowy makaron

 

  • 500g makaronu Mamma Mia kokardki
  • 450 g szpinaku mrożonego (rozdrobniony lub liściasty)
  • 250 g boczku parzonego
  • 270 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • bazylia
  • parmezan do posypania na wierzch wedle uznania (ja nie dodałam)

Sposób przygotowania:

Szpinakowy makaron
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W tym czasie boczek należy pokroić w paseczki i podsmażyć go dość długo na patelce. Na osobnej patelni na rozgrzaną oliwę z oliwek kładziemy szpinak i czekamy aż się ładnie rozmrozi. Można podlewać szpinak wodą, w której gotował się makaron tak, aby zbytnio się on nie wysuszył. Następnie szpinak przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do tak doprawionego szpinaku dodajemy wcześniej usmażony boczek. Na samym końcu dodajemy der feta pokrojony w kosteczkę i już tylko lekko mieszamy. Makaron łączymy ze szpinakiem bądź na talerzu, bądź w garnku. Wedle uznania można posypać danie parmezanem.
Szpinakowy makaron
Składniki do przygotowania dania na bazie makaronu Mamma Mia!
Szpinakowy makaron
Makaron ugotowany i szpinak w części zrobiony. Jeszcze pozostało dodać ser feta.