Sposób przygotowania:
Sztokfisz z ziemniakami
Rybę zalaćzimną wodą,moczyć 12 godz. Wyjąć, zalać wrzątkiem i odstawić na 15 min. Rybę obrać ze skóry, usunąć ości, podzielić na małe kawałki. Mleko podgrzać w rondelku, włożyć rybę, zostawić pod przykryciem na 60 min. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Przestudzone obrać, pokroić w plasterki.Cebule obrać, pokroić w dość cienkie plasterki. Olej rozgrzać w żaroodpornej formie, wrzucić cebulę, zeszklić. Ziemniaki i rybę układać warstwami na cebuli, każdą warstwę ziemniaków oprószyć solą i pieprzem. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Tak przygotowaną potrawę polać 2 łyżkami mleka, w którym moczyła się ryba, na wierzchu położyć wiórki masła. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, zapiekać 20 min w temp. 240° C. Jajko ugotować na twardo, przestudzić, obrać, pokroić w ósemki. Oliwki drobno pokroić. Przed podaniem zapiekankę posypać natką i oliwkami, udekorować cząstkami jajka. Dorsza można też przyrządzić z czosnkiem i/lub pikantnym sosem pomidorowym.