Sposób przygotowania:
Sztufada na sałatce z mniszka
Mięso myję dokładnie. Przyrządzam marynatę. Do garnka wlewam szklankę wody przegotowanej, dodaję oliwę, piwo, cebulę piórka, przyprawy. Mięso marynuję 24 h, można dłużej. Wyjmuję i szpikuję słoniną pokrojoną w paski. W głębokiej patelni na oliwie mięso duszę na małym ogniu. Dodaję startą na tarce jarzynowej marchewkę, seler. Duszę aż wołowina będzie miękka. Kroję na plastry. Kaszę gryczana gotuję w osolonej wodzie 15 minut. Warzywa z sosu dodaję do kaszy i mieszam. Mięso podaję na rukoli, mniszku lekarskim, dodaję pomidorki, papryczkę chili, kwiaty bratka. Podaję z różą z buraka pieczonego, dekoruję talerz ogórkiem zielonym i listkami bazylii.
Babciagramolka
gosia56
zbysiowa
monikaT83