mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Sztufada na sałatce z mniszka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Obiad nie musi być nudny, może być fajnie i smacznie podany. Polecam sztufadę :-)

Sztufada na sałatce z mniszka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sztufada na sałatce z mniszka

 

  • 70 dkg wołowiny

 

  • 10 dkg słoniny wędzonej

 

  • 1 cebula

 

  • ½ selera

 

  • 1 marchewka

 

 

 

 

  • 1 szklanka piwa

 

 

  • 1 garść mniszka lekarskiego

 

  • 1 garść rukoli

 

  • 6 pomidorków koktajlowych

 

 

 

  • ½ papryczki chili

 

  • 2 łyżki oliwy

 

  • Kwiaty bratka

Sposób przygotowania:

Sztufada na sałatce z mniszka
Mięso myję dokładnie. Przyrządzam marynatę. Do garnka wlewam szklankę wody przegotowanej, dodaję oliwę, piwo, cebulę piórka, przyprawy. Mięso marynuję 24 h, można dłużej. Wyjmuję i szpikuję słoniną pokrojoną w paski. W głębokiej patelni na oliwie mięso duszę na małym ogniu. Dodaję startą na tarce jarzynowej marchewkę, seler. Duszę aż wołowina będzie miękka. Kroję na plastry. Kaszę gryczana gotuję w osolonej wodzie 15 minut. Warzywa z sosu dodaję do kaszy i mieszam. Mięso podaję na rukoli, mniszku lekarskim, dodaję pomidorki, papryczkę chili, kwiaty bratka. Podaję z różą z buraka pieczonego, dekoruję talerz ogórkiem zielonym i listkami bazylii.
Sztufada na sałatce z mniszka
wołowina cebula czosnek słonina podwędzana
Sztufada na sałatce z mniszka
Cebula pokrojona w zalewie w piwie z przyprawami
Sztufada na sałatce z mniszka
Marchewka seler pietruszka korzeń ziele angielskie
Sztufada na sałatce z mniszka
Wołowina w warzywach startych na tarce jarzynowej