evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Sztuka mięsa w sosie Grzybowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Soczyste,pyszne mięso które rozpływa się w ustach.Polecam :-)

Sztuka mięsa w sosie Grzybowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sztuka mięsa w sosie Grzybowym

 

  • 600g mięsa (u mnie to było z łopatki)
  • 20g grzyby suszone (leśne)
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziele angielskie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 kostka bulionowa (grzybowa)
  • mąka do zawieszenia sosu (około 2 łyżki stołowe)
  • sól,pieprz (wg.uznania)
  • tłuszcz do smażenia (może być margaryna około 2 łyżki stołowe)
  • papryka w proszku czerwona ( 1 łyżka stołowa)

Sposób przygotowania:

Sztuka mięsa w sosie Grzybowym
Mięso umyłam,oczyściłam z błonek i przekroiłam na pół ,wzdłuż na dwie równe części. Wtarłam w nie sól,pieprz i paprykę w proszku. W rondlu rozpuściłam tłuszcz i wrzuciłam mięso razem z czosnkiem i cebulką pokrojoną w kostkę. Podsmażyłam ostro na brązowy kolor i zalałam wodą przegotowaną tak żeby przykryło mięso. Dodałam listki laurowe,ziarenka ziela angielskie,grzyby suszone (można pokruszyć ,ja nie pokruszyłam wolałam w całości) i kostkę bulionową. Gotowałam na wolnym ogniu około półtorej godziny.Gdy mięso było miękkie na chwilkę je przełożyłam na talerz i wtedy zawiesiłam sos mąką z odrobiną wody,jeszcze doprawiłam solą i pieprzem. Przełożyłam z powrotem mięso do sosu,zamieszałam i gotowe. Podałam z ziemniakami i surówką.
Sztuka mięsa w sosie Grzybowym
A na tym zdjęciu widać