Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sztukamięs wg mojej Teściowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dawniej jedno z popularniejszych dań . Dziś trochę mniej gotowane .Występuję w wielu odmianach . Z sosem

Sztukamięs wg mojej Teściowej

Składniki:

Sztukamięs wg mojej Teściowej

 

  • 0,5 kg antrykotu ( rostbefu , pręgi, )
  • 0,5 kości wołowych
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • biała część pora
  • ½ selera
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka maggi w płynie
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 litr wody

 

Sposób przygotowania:

Sztukamięs wg mojej Teściowej
Umyte kości włożyć do garnka i zalać zimną wodą, osolić . Gotować 30 minut . Mięso umyć i oczyścić z błon ( ja wolę mięso chude nie przerośnięte )włożyć do wrzącego wywaru . Wrzucić liście laurowe i ziele angielskie , dodać 1 łyżkę maggi . Gotować ok. 45 minut . Włożyć warzywa i dalej gotować 15 minut. Po tym czasie wyjąć kości i włożyć całe ziemniaki. Cały czas gotować aż ziemniaki będą miękkie. Wyjąć mięso , warzywa , ziemniaki z wywaru . Podawać mięso obłożone warzywami ( bez cebuli ) i ziemniakami polane odrobiną wywaru . Do tego podawać chrzan ( Np. chrzanem jabłkowym ) lub sos chrzanowy .

Wywar z gotowania użyć na zupę .
Tego by ziemniaki gotować w wywarze razem z mięsem nauczyła mnie moja Teściowa ( pochodziła z Warszawy ). Nie wiem czy jest to jej pomysł czy wzięła to z jakiegoś starego przepisu. W każdym razie tak ugotowane ziemniaki są bardzo smaczne i pasują do gotowanej wołowiny .