Sposób przygotowania:
Sztukamięs wołowy wg Buni :
Obrać i umyć warzywa . Ułożyć w garnku , zalać wodą , dodać przyprawy i zagotować . Do wrzącego wywaru włożyć umyte mięso i gotować na małym gazie ok 1,5 godziny aż będzie miękkie . W drugim garnku roztopić masło , dolać 1/2 szklanki wywaru z gotowania mięsa , włożyć mięso i chwilę dusić . Mięso wkładamy do wrzątku by ściąć natychmiast wierzchnią warstwę i by w trakcie gotowania nie wypłukiwać z mięsa smaku ( jak gotujemy mięso na wywar to robimy odwrotnie bo zależy nam wtedy na wywarze ). Gotowe mięso podajemy z ziemniakami z wody ( lub pieczywem - jak kto lubi ) polane rosołem z masłem i dodatkowo posypane grubo mielonym pieprzem .Do tego do wyboru musztarda , chrzan , ćwikła . Ja obok układam wyjęte z wywaru warzywa ( co prawda są wygotowane bo nie wyjmuję ich tylko gotują sie cały czas bo zależy mi również na wywarze - ale za to przechodzą smakiem wołowego rosołu i takie mi po prostu smakują ). Oprócz tego z reguły robię jeszcze jakąś surówkę np. z kiszonych ogórków .