Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Szwedzkie buraki marynowane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dla miłośników buraków jest to prawdziwy rarytas, trzeba tylko przygotować wcześniej ocet szwedzki a reszta to już sama się robi.

Szwedzkie buraki marynowane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szwedzkie buraki marynowane

 

  • 4 - 5 średnich buraków
  • 2 liście laurowe (lub odpowiednią ilość liści połamanych)
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 8 cm korzenia chrzanu pokrojonego na kawałki (cienki koniec)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • woda do ugotowania buraków
  • ok. 2 szklanki szwedzkiego octu raz-dwa-trzy https://gotujmy.pl/szwedzki-ocet-raz-dwa-trzy,przepisy-marynaty-przepis,212668.html

Sposób przygotowania:

Szwedzkie buraki marynowane
Włożyć wszystkie składniki, z wyjątkiem octu, do rondla i gotować ok. 30 do 35 minut aż buraki będą miękkie. Po ugotowaniu odcedzić i zostawić do częściowego ochłodzenia - buraki obrać gdy jeszcze są ciepłe. Po obraniu pokroić na ćwiartki lub dowolnej wielkości kawałki. Pokrojone buraki włożyć do szklanego słoika z nakrętką i zalać szwedzkim octem raz-dwa-trzy. Wstawić do lodówki na co najmniej dwa dni. Można podać tak marynowane do obiadu lub użyć jako składnik do sałatki.
Szwedzkie buraki marynowane
Buraki ugotować ze wszystkimi składnikami z wyjątkiem octu
Szwedzkie buraki marynowane
Obrane i pokrojone buraki zalać szwedzkim octem raz-dwa-trzy i wstawić do lodówki na 2 dni

Tagi:

buraki