Sposób przygotowania:
Szwedzkie klopsiki we włoskim sosie
Bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Jedną cebulę posiekać i przesmażyć na oleju. Do miski dajemy mięso, kajzerkę, cebule, jajko, łyżkę musztardy, czosnek granulowany, posiekaną część natki. Dosypujemy sól i pieprz, gałkę i dobrze mieszamy. Wilgotnymi rękami formujemy małe kuleczki które odstawiamy na 15minut do lodówki. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy nasze kuleczki na rumiano. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Można także je upiec w piekarniku, będzie mniej tłusto. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę i czosnek, dodać pomidory z puszki, chwile smażyć razem, dodać koncentrat, podlać bulionem, dusić razem aż składniki się połączą. Dodać łyżkę musztardy, sól i pieprz do smaku, szczyptę ostrej papryki i oregano. Do gotowego sosu wrzucić usmażone kuleczki, wymieszać, chwile razem poddusić, posypać natką pietruszki.
Pyza
Natala1210
marietta