Renia_Kawa

Renia_Kawa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Szybka tarta ze szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Takie podanie szpinaku może przekonać niejednego niejadka.

Szybka tarta ze szpinakiem

Składniki:

Szybka tarta ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Szybka tarta ze szpinakiem
Z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagniatamy ciasto. Następnie wykładamy formę do tarty tymże ciastem i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Na oleju podsmażamy obraną i posiekaną cebulę, a następnie wrzucamy na patelnię zamrożony szpinak. Zawartość patelni mieszamy od czasu do czasu aż szpinak się rozmrozi i nadmiar wody wyparuje - szpinak nie powinien być wodnisty. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy tak przygotowany szpinak na ciasto, układamy na wierzchu plastry pomidora i kostki fety. Wszystko wkładamy do gorące piekarnika na najniższy poziom i pieczemy 40 (czterdzieści) minut w temperaturze 200 (dwieście) stopni.