edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 986]

Zapiekanka warzywna z rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zapiekanka z ziemniaków i grillowanych warzyw. Była tak pyszna, że z mężem wyjadaliśmy ją sobie nawzajem z talerzy :)

Zapiekanka warzywna z rozmarynem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka warzywna z rozmarynem

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka warzywna z rozmarynem
Warzywa umyć. Bakłażana i cukinię pokroić w plastry grubości 1 cm. Bakłażana oprószyć solą z obu stron, odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie opłukać i osuszyć. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w plastry. Pomidora również pokroić w plastry. Plastry bakłażan i cukinii posmarować oliwą i upiec z obu stron na patelni grillowej pilnując, aby warzywa pozostały jędrne.

Foremkę do zapiekania wysmarować oliwą, ułożyć w niej naprzemiennie plastry warzyw, posypać kawałkami mozzarelli i igiełkami rozmarynu, oprószyć solą i czosnkiem granulowanym. Całość skropić oliwą. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem).

Zapiekanka zainspirowana przepisem użytkownika Mysza75, dziękuję za pyszny pomysł :)
Zapiekanka warzywna z rozmarynem
Bakłażana oprószyć solą z obu stron, odstawić na 20-30 minut.
Zapiekanka warzywna z rozmarynem
Plastry bakłażan i cukinii posmarować oliwą .
Zapiekanka warzywna z rozmarynem
Upiec z obu stron na patelni grillowej pilnując, aby warzywa pozostały jędrne.
Zapiekanka warzywna z rozmarynem
Foremkę do zapiekania wysmarować oliwą, ułożyć w niej naprzemiennie plastry warzyw, posypać kawałkami mozzarelli i igiełkami rozmarynu, oprószyć solą i czosnkiem granulowanym.