Sposób przygotowania:
Szybki jabłecznik
Przyszykować składniki na ciasto, następnie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych otworach, włożyć do rondla podlać niewielką ilością wody i wsypać szklankę cukru i wysmażyć jabłka. Zdjąć z ognia i ostudzić, następnie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Margarynę zmiksować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na puszystą i jednolitą masę. Dodać całe jajka i dokładnie wymieszać mikserem. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do ciasta stale ubijając, dodać śmietanę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Foremkę do ciasta wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy (3/4 ciasta) na ciasto wyłożyć jabłka i na jabłka drugą część ciasta . Piec w nagrzanym piekarniku 50-60 minut w temperaturze 180, wyjąć ciasto, ostudzić i na wierzch wykonać lukier.