mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Szybki keks

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny keks na każdą okazję.

Szybki keks

Składniki:

Szybki keks

 

  • 12,5 dag mąki pszennaj
  • 12,5 dag mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 proszek do pieczenia
  • 4-5 łyżek mleka
  • 200 g rodzynek
  • rum do namoczenia rodzynek

Sposób przygotowania:

Szybki keks
Na początku rodzynki wsypać do miski i zalać rumem. Odstawić na 30 minut.
W tym czasie miękką margarynę utrzeć z cukrem białym i cukrem waniliowym na puszystą,gładką masę. Dodać żółtka jajek i dokładnie wymieszać. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę.
Rodzynki odsączyć z rumu.Lekko osuszone obtaczać w mące i dodawać do piany z białek.Delikatnie wymieszać łyżką,a następnie wyłożyć na ciasto.
Formę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać ciasto.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i piec keks 60 minut.
Smacznego.