olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Szybki keks z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Keks nie tylko szybki w wykonaniu, ale także prosty, a na dodatek zawierający orzechy i warstwę lukru.

Szybki keks z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szybki keks z orzechami

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki orzechów
  • 2 łyżki moreli suszonych
  • 1 szklanka bakalii (rodzynki, morele, orzechy, migdały)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cytryna

 

Sposób przygotowania:

Szybki keks z orzechami
Jajka ubijam na puszysto za pomocą miksera. Do ubitych jajek dodaję cukier. Całość ucieram za pomocą miksera przez około 4 minuty. Przesianą mąkę łączę z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta, po czym całość mieszam. Rodzynki pozostawiam na 5 minut w naczyniu z wrzątkiem, po czym odcedzam je, osuszam i mieszam z niewielką ilością mąki. Rodzynki wraz z posiekanymi orzechami i morelami dodaję do ciasta. Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem i piekę w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 40 minut. Ciasto po przestudzeniu polewam lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku wyciśniętego z cytryny.  
Szybki keks z orzechami
Jajka ubijam na puszysto za pomocą miksera.
Szybki keks z orzechami
Do ubitych jajek dodaję następnie cukier.
Szybki keks z orzechami
Całość ucieram za pomocą miksera przez około 4 minuty.
Szybki keks z orzechami
Przesianą mąkę łączę z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta, po czym całość mieszam.