Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Szybki piernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Piernik to ciasto, które swoim zapachem przypomina o nadchodzących świętach. Lecz zawsze smakuje niezależnie od okoliczności.

Szybki piernik

Składniki:

Szybki piernik

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 150 ml mleka
  • 150 ml oleju

 

  • Pozostałe składniki:
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietanki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2-3 kostki czekolady nadziewanej o smaku miętowym

Sposób przygotowania:

Szybki piernik

ETAP 1:

Szybki piernik
Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski.

Mąkę wymieszać z kakao, przesiać. Do miski wlać mleko, olej, płynny miód, dodać sodę, mąkę przyprawę do piernika, jajka, cukier.

ETAP 2:

Szybki piernik
Wszystko razem zmiksować na gładkie ciasto.

Dokładnie zmiksować na średnich obrotach.

ETAP 3:

Szybki piernik
Ciasto przelać do przygotowanej blaszki i upiec.

Foremkę keksową o wymiarach 12/25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do blaszki, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka.

Polewa czekoladowa:

Szybki piernik
Ostudzony piernik oblać polewą i posypać startą czekoladą.

Czekoladę gorzką połamać, dodać cukier puder, śmietankę i masło, mieszając podgrzać.

Upieczone ciasto ostudzić, oblać polewą, posypać startą na grubej tarce czekoladą nadziewaną.


Tagi:

ciasto piernik