Sposób przygotowania:
Szybki torcik z truskawkami
Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubijając dodajemy cukier i żółtka a na koniec delikatnie mieszając dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do przygotowanej tortownicy i piec ok 30 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy i przekrawamy na dwa krążki. Truskawki oczyszczamy,płuczemy i osączamy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzamy. Śmietanę przygotowujemy wg przepisu na op i pod koniec ubijania dodajemy żelatynę. Trochę śmietany odkładamy. Spodnią część biszkoptu lekko nasączamy ponczem i wykładamy połowę śmietany. Zasypujemy truskawkami i wykładamy drugą część śmietany. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta i lekko nasączamy ponczem. Zasmarowujemy wierzch odłożoną śmietaną i dowolnie dekorujemy.