reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Książka Kucharska: Przepisy na smaczne gołąbki

Szybkie gołąbki z kaszy gryczanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Niecodzienne połączenie smaków, ale gołąbki wyszły pyszne

Szybkie gołąbki z kaszy gryczanej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szybkie gołąbki z kaszy gryczanej

 

Sposób przygotowania:

Szybkie gołąbki z kaszy gryczanej
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie 18-20 minut. Boczek i cebulkę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek, dodajemy cebulkę i jeszcze chwilkę smażymy, aż się przyrumieni. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia i dodajemy bryndzę, jajko, majeranek, pieprz i sól. Osobno zaparzamy liście kapusty, a właściwie tylko tą twardą część. Ja to robię w wąskim wysokim garnku przez około 5 minut. Studzimy. Możemy lekko rozbić rozbijaniem do mięsa Rozkładamy po 2 łyżki farszu na każdy liść delikatnie zwijamy. Gołąbki wkładamy do sosu ( najlepsze są grzybowy lub pomidorowy) i dusimy przez 15 minut,
Szybkie gołąbki z kaszy gryczanej
Do farszu dodałam dużo majeranku, a bryndza i czarnuszka zaostrzyły smak
Szybkie gołąbki z kaszy gryczanej
Zwijamy tak by twarde końce liści były na górze