dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Szybkie gołąbki z pęczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 180
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gołąbki bez zawijania z kaszą pęczak, uduszone w sosie pomidorowym. Gołąbeczki można podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Szybkie gołąbki z pęczakiem

Składniki:

Szybkie gołąbki z pęczakiem

 

Sposób przygotowania:

Szybkie gołąbki z pęczakiem

Krok 1:

Szybkie gołąbki z pęczakiem
Do mięsa dodajemy kaszę, kapustę i przyprawy.

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Dodajemy do mięsa mielonego.

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Szklimy i dodajmy do mięsa.

Kapustę ścieramy na tarce i dodajemy do mięsa wraz z jajkiem i przyprawami do smaku. Wszystkie składniki mieszamy.

Krok 2:

Szybkie gołąbki z pęczakiem
Z mięsa mielonego formujemy kotlety, które obsmażamy.

Z mięsa formujemy zgrabne kotlety. Na rozgrzanym tłuszczu kotlety obsmażamy z obu stron na brązowy kolor. Przekładamy do garnka.

Krok 3:

Szybkie gołąbki z pęczakiem
Kotlety zalewam przeierem pomidorowym i doprawiamy do smaku.

Kotlety zalewamy przecierem pomidorowym. Dolewamy odrobinę wody aby rozrzedzić sos.

Dodajemy liście laurowe i przyprawy do smaku. Dusimy na wolnym ogniu ok 20 - 30 minut.

Smacznego!