Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Szybkie pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pierniczki są bardzo aromatyczne, smaczne i łatwe do przygotowania. Podczas pieczenia cały dom pachnie świętami.

Szybkie pierniczki

Składniki:

Szybkie pierniczki

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki przyprawy do pierników
  • 20 dag miodu
  • 12 dag cukru
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 100 ml śmietany
  • 12 dag masła
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Pozostałe produkty
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Szybkie pierniczki

ETAP 1:

Szybkie pierniczki
W misce wymieszać mąkę z przyprawą i kakao.

Do miski przesiać mąkę, wymieszać z kakao i przyprawą do pierników.

ETAP 2:

Szybkie pierniczki
Masło z miodem włożyć do garnka i podgrzewać do rozpuszczenia.

W garnku podgrzać miód, dodać masło, rozpuścić, ostudzić.

ETAP 3:

Szybkie pierniczki
Białka z cukrem i żółtkami ubić jak na biszkopt.

Białka ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Ubijając połączyć z żółtkami. Śmietanę wymieszać z sodą.

ETAP 4:

Szybkie pierniczki
Wszystkie skłądniki razem połączyć i zagnieść ciasto.

Masę jajeczną połączyć z mąką, dodać miód z masłem, śmietanę, wymieszać i zagnieść ciasto.

ETAP 5:

Szybkie pierniczki

Następnie rozwałkować na grubość 4-5 mm i foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka. W odstępach układać na wyłożonej pergaminem blaszce i wstawić na 12-15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

ETAP 6:

Szybkie pierniczki

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do małego rondelka, rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać ze śmietanką, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Zimne pierniczki oblać polewą lub posmarować silikonowym pędzelkiem.