Sposób przygotowania:
Szybkie pierniczkiETAP 1:
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z kakao i przyprawą do pierników.
ETAP 2:
W garnku podgrzać miód, dodać masło, rozpuścić, ostudzić.
ETAP 3:
Białka ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Ubijając połączyć z żółtkami. Śmietanę wymieszać z sodą.
ETAP 4:
Masę jajeczną połączyć z mąką, dodać miód z masłem, śmietanę, wymieszać i zagnieść ciasto.
ETAP 5:
Następnie rozwałkować na grubość 4-5 mm i foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka. W odstępach układać na wyłożonej pergaminem blaszce i wstawić na 12-15 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
ETAP 6:
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do małego rondelka, rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać ze śmietanką, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Zimne pierniczki oblać polewą lub posmarować silikonowym pędzelkiem.