Yachu

Yachu

Kucharz
[Przepisów: 8]

Szynka domowa 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, domowa szynka przygotowana bez konserwantów i zbędnej chemii.

Szynka domowa 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka domowa 2

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka domowa 2
Przygotowujemy marynatę-zalewę do szynki w której mięso będzie się moczyć (najlepsza byłaby kamionka) około 4 dni. Gotujemy 10 litrów wody z przyprawami i solą. Nastepnie studzimy zalewę. Gdy zalewa ostygnie wkładamy do połowy zalewy mięso. Druga połowę odstawiamy w zimne miejsce. Nakrywamy naczynie z szynką i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni. Po 2 dniach zmieniamy zalewę i pozostawiamy na kolejne 2 dni. Po 4 dniach moczenia wyciągamy mięso wieszamy na haku żeby obciekło. Następnie wiążemy je sznurkiem nadając kształt szynki. Następnie takie szyneczki wędzimy. Po wędzeniu gotujemy je na małym ogniu w osolonej wodzie. Na 1kg szynki 1 godzina gotowania. Po ugotowaniu zostawiamy ją w garnku żeby ostygła. Zimną wyciągamy ,wieszamy żeby obciekła i osuszyła się. Można zrezygnować z wędzenia szynki przechodząc opcjonalnie do jej gotowania.
Szynka domowa 2
Przygotowana zalewa-marynata do szynki domowej
Szynka domowa 2
Mięso wieprzowe surowe na szynkę przed włożeniem do marynaty
Szynka domowa 2
Gotowa szynka domowa pokrojona w plastrach przed podaniem
Szynka domowa 2
Pyszna szynka domowa przygotowana bez chemii i sztucznych dodatków

Tagi:

szynka