Sposób przygotowania:
Szynka domowa 2
Przygotowujemy marynatę-zalewę do szynki w której mięso będzie się moczyć (najlepsza byłaby kamionka) około 4 dni. Gotujemy 10 litrów wody z przyprawami i solą. Nastepnie studzimy zalewę. Gdy zalewa ostygnie wkładamy do połowy zalewy mięso. Druga połowę odstawiamy w zimne miejsce. Nakrywamy naczynie z szynką i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni. Po 2 dniach zmieniamy zalewę i pozostawiamy na kolejne 2 dni. Po 4 dniach moczenia wyciągamy mięso wieszamy na haku żeby obciekło. Następnie wiążemy je sznurkiem nadając kształt szynki. Następnie takie szyneczki wędzimy. Po wędzeniu gotujemy je na małym ogniu w osolonej wodzie. Na 1kg szynki 1 godzina gotowania. Po ugotowaniu zostawiamy ją w garnku żeby ostygła. Zimną wyciągamy ,wieszamy żeby obciekła i osuszyła się. Można zrezygnować z wędzenia szynki przechodząc opcjonalnie do jej gotowania.