Sposób przygotowania:
Szynka drobiowa Eli z szynkowara
Z nóżek ściągnąć skórę i posiekać na drobne kawałki. Z mięsa wyjąć kości tak, aby były jak największe kawałki. Obić mięso tłuczkiem do mięsa. Do mięsa i skórek dodać peklosól, mocno ugnieść rękoma, i umieścić w lodówce na 24 godziny.
Po tym czasie dodać wymieszana wodę z cukrem-pudrem i żelatyną, pieprz i rozgnieciony czosnek. Wszystko starannie wymieszać, aż woda zostanie wchłonięta przez mięso.
Do szynkowara wkładamy woreczek do celów spożywczych ( ja kupuję woreczki do pieczenia mięs)
włożyć do niego mięso mocno ubijając. Koniec woreczka zawiązać, przykryć denkiem i wstawić do lodówki na następne 24 godziny. Po tym czasie parzyć w temperaturze 80 st 2 godziny. Poziom wody w garnku, ma być wyższy niż mięso w szynkowarze, a niższy od samego szynkowara.
Następnie szynkowar wstawiamy na 1/2 godz. do zimnej wody, potem do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.
Po tym czasie dodać wymieszana wodę z cukrem-pudrem i żelatyną, pieprz i rozgnieciony czosnek. Wszystko starannie wymieszać, aż woda zostanie wchłonięta przez mięso.
Do szynkowara wkładamy woreczek do celów spożywczych ( ja kupuję woreczki do pieczenia mięs)
włożyć do niego mięso mocno ubijając. Koniec woreczka zawiązać, przykryć denkiem i wstawić do lodówki na następne 24 godziny. Po tym czasie parzyć w temperaturze 80 st 2 godziny. Poziom wody w garnku, ma być wyższy niż mięso w szynkowarze, a niższy od samego szynkowara.
Następnie szynkowar wstawiamy na 1/2 godz. do zimnej wody, potem do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.
Alita
eli_555
Skórka ładnie schodzi.Musisz chwycić za koniec skóry i ciągnąc.Mięsko musisz zostawić w jak największych kawałkach.Obijanie tłuczkiem jest potrzebne,żeby mięsko było bardziej kruche.I nie posieka sie podczas obijania.
Alita
basaii