Sposób przygotowania:
Szynka nadziewana farszem mięsnym z ...
Z szynki wycinamy wszystkie nierówności i pozbawiamy ją kawałków tłustych, ma zostać ładny i chudy a, co za tym idzie równy kawał szyny :-) następnie w szynce robimy kieszeń, to znaczy wycinamy równiutko kawałek mięsa ze środka. Teraz całą szynkę w wewnątrz i na zewnątrz nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i kilkoma wyciśniętymi przez praskę plasterkami czosnku. Odstawimy mięsko na jakąś dobę. Przygotowanie nadzienia: mielimy skrawki szynki, kawałek boczku, wątróbkę i przekładamy na przykład do miski. Dodajemy Posiekaną natkę, startą gałkę, wyciskamy 2,3 ząbki czosnku dodajemy jajko i 2 łyżki bułki tartej. Teraz na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i wsypujemy paczkę płatków migdałowych, mieszamy do uzyskania brązowawej barwy i co ważne płatki staną się kruche. Przestygnięte płatki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Teraz nadziewamy naszą szyneczkę farszem i zszywamy. Nie wpychamy na siłę farszu ! nasza pieczeń podczas pieczenia może wtedy pęknąć, farsz ma być lekko ubity. Pieczemy wedle starej recepty :-) -Wieprzowina 450-500g temp. 180°C ok. 35 minut. Oczywiście jak nasza szyneczka będzie warzyć kilogram to czas pieczenie wyniesie coś koło godzinki.
więcej zdjęć potrawy ;-) http://gotujmy.p2a.pl/viewtopic.php?pid=229#p229
więcej zdjęć potrawy ;-) http://gotujmy.p2a.pl/viewtopic.php?pid=229#p229