Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Szynka peklowana pieczona

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szynkę opłukać, osączyć, naszpikować goździkami i obtoczyć w tartej bułce.

Szynka peklowana pieczona

Składniki:

Szynka peklowana pieczona

 

Sposób przygotowania:

Szynka peklowana pieczona
Szynkę opłukać, osączyć, naszpikować goździkami i obtoczyć w tartej bułce. Ułożyć w brytfannie, wstawić do nagrzanego piekarnika, a gdy się zarumieni, podlać wodą. W czasie pieczenia często oblewać mięso wytwarzającym się sosem, a pod koniec dodać skórkę cytrynową. Ugotowaną już szynkę pokroić w plastry. Podawać na gorąco z dodatkiem np. pieczonych ziemniaków i surówek lub na zimno z sosami i sałatkami.