Sposób przygotowania:
Szynka pieczona 4
Mięso powinno być z jednego słoja...tzn jeden mięsień. To nam zapewni komfort podczas krojenia. Będzie się trzymało razem i nie będzie rozwarstwiać. Mięso obieramy z nadmiaru tłuszczu. Do naczynia wkładamy wszystkie składniki na marynatę i mieszamy. Jeśli suche zioła wciągną wilgoć i marynata zrobi się sucha...dodajemy odrobinę wody. Taką marynatą nacieramy mięso, szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 48 godzin. Po leżakowaniu wyjmujemy mięso i ręką usuwamy nadmiar przypraw. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i obsmażamy mięso z każdej strony. Zioła jakie usunęliśmy z mięsa i resztki marynaty wkładamy do naczynia o grubym dnie i wlewamy około 0,5 L wody doprowadzamy do wrzenia. Opieczone mięso wkładamy do wody z marynatą, przykrywamy i dusimy około 2 godzin. Po wyciągnięciu odkładamy na co najmniej 30 min, aby mięso odpoczęło i się zamknęło w sobie...tzn nie straciło soczystości.