Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Szynka pieczona 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dobra odmiana na monotonne sklepowe wędliny.

Szynka pieczona 4 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szynka pieczona 4

 

  • 2 kg szynki tzw kulki
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki magii
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka czarnego grubo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 rozgniecione ząbki czosnki
  • 2 listki laurowe
  • kilka kulek jałowca i ziela angielskiego

 

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona 4
Mięso powinno być z jednego słoja...tzn jeden mięsień. To nam zapewni komfort podczas krojenia. Będzie się trzymało razem i nie będzie rozwarstwiać. Mięso obieramy z nadmiaru tłuszczu. Do naczynia wkładamy wszystkie składniki na marynatę i mieszamy. Jeśli suche zioła wciągną wilgoć i marynata zrobi się sucha...dodajemy odrobinę wody. Taką marynatą nacieramy mięso, szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 48 godzin. Po leżakowaniu wyjmujemy mięso i ręką usuwamy nadmiar przypraw. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i obsmażamy mięso z każdej strony. Zioła jakie usunęliśmy z mięsa i resztki marynaty wkładamy do naczynia o grubym dnie i wlewamy około 0,5 L wody doprowadzamy do wrzenia. Opieczone mięso wkładamy do wody z marynatą, przykrywamy i dusimy około 2 godzin. Po wyciągnięciu odkładamy na co najmniej 30 min, aby mięso odpoczęło i się zamknęło w sobie...tzn nie straciło soczystości.
Szynka pieczona 4
Jeśli marynata okaże się za gęsta dodajemy odrobinę wody lub rosołu.
Szynka pieczona 4
Szynkę dość mocno nacieramy przyprawami.
Szynka pieczona 4
Opiekanie na gorącym oleju zamyka pory, a to pozwala zachować soczystość mięsa.

Tagi:

sosy szynka