SUPERPRZEPIS

Szynka pieczona z mozzarellą, pomidorami

  • 3
  • agatab
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Szynka pieczona z mozzarellą, pomidorami

Przepyszna, łatwa w przygotowaniu, doskonała nie tylko na niedzielny obiad!

Składniki:

Szynka pieczona z mozzarellą, pomidorami

 

  • Składniki na 4 porcje:
  • 70 dkg surowej szynki
  • 10 zielonych oliwek
  • 1 pomidor (obrany ze skórki)
  • ser mozzarella
  • 8 łyżek rosołu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka marynaty do mięs klasycznej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka tymianku
  • pieprz kolorowy świeżo mielony

Sposób przygotowania:

Szynka pieczona z mozzarellą, pomidorami
Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy tłuczkiem. Oliwę łączymy z przyprawami, nacieramy z obu stron mięso, dajemy na godzinę do lodówki. Na środku mięsa rozkładamy ćwiartki pomidora, połówki oliwek i połowę sera pokrojonego w plasterki. Mięso spinamy wykałaczkami i przekładamy do naczynia żaroodpornego (tak by wykałaczki były od spodu). Podlewamy rosołem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 50 minut a gdy minie ten czas na mięsie układamy pozostały ser i pieczemy jeszcze 10 minut (również pod przykryciem).