Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 456]

Makaron pappardelle z sosem pomidorowo-paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gdy widzę tak smaczne i kolorowe danie od razu mam lepszy nastrój. Makaron pappardelle ze szpinakiem z dodatkiem sosu pomidorowo-paprykowego z klopsikami w towarzystwie kiełków rzodkiewki. Pysznie i zdrowo!

Makaron pappardelle z sosem pomidorowo-paprykowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makaron pappardelle z sosem pomidorowo-paprykowym

na sos:

  • 4 średnie pomidory
  • 2 cebule
  • 25 dag wędzonego gotowanego( nie przerośniętego boczku)
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól , pieprz czarny,bazylia do smaku

na klopsiki:

  • 35 dag mielonego mięsa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo:
  • odrobina oleju do podsmażenia klopsików

dodatkowo:

  • 1 op. makaronu pappardelle ze szpinakiem
  • kiełki rzodkiewki i mielony kolory pieprz do dekoracji

Sposób przygotowania:

Makaron pappardelle z sosem pomidorowo-paprykowym

Przygotowanie warzyw do sosu:

Makaron pappardelle z sosem pomidorowo-paprykowym
Pomidory parzymy gorącą wodą i obieramy ze skórki

Pomidory myjemy pod bieżącą wodą. Następnie na czubku każdego pomidora robimy nacięcia na krzyżyk.
Pomidory przelewamy wrzącą wodą. Po minucie obieramy pomidory ze skórki.
Obrane pomidory kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Paprykę myjemy i przekrawamy na pół. Następnie usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę.

Przygotowanie boczku do sosu:

Makaron pappardelle z sosem pomidorowo-paprykowym
Z boczku odcinamy skórkę i kroimy go w małą kostkę

Z boczku odcinamy skórkę. Kroimy go w małą kostkę.

Przygotowanie sosu:

Makaron pappardelle z sosem pomidorowo-paprykowym
Do rondelka z podsmażoną cebulę dodajemy pokrojony boczek

W rondelku na średnim ogniu podsmażamy na rozgrzanej oliwie cebulę. Gdy lekko się zarumieni dodajemy pokrojony boczek.
Chwilę podsmażamy mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i pomidory,dusimy do miękkości pod przykryciem.

Gdy warzywa są miękkie doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem oraz bazylią, dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilę wszystko razem gotujemy na małym ogniu.

Przygotowanie klopsików:

Makaron pappardelle z sosem pomidorowo-paprykowym
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy pulpeciki z obu stron po ok. 5 min.

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, czosnkiem obranym i przeciśniętym przez praskę.

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i bardzo dokładnie wyrabiamy. Z mięsnej masy zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy zgrabne kulki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy pulpeciki z obu stron po ok. 5 min. Następnie ściągamy z patelni i wkładamy do przygotowanego sosu.

Przygotowanie makaronu:

Makaron pappardelle z sosem pomidorowo-paprykowym
Makaron gotujemy w osolonej wrzącej wody według przepisu na opakowaniu

W dużym garnku z wrzącą osoloną wodą gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy na sicie. Zabezpieczamy przed wystygnięciem.

Etap końcowy:

Makaron pappardelle z sosem pomidorowo-paprykowym
Gorący sos pomidorowo-paprykowy z klosikami polewamy porcje ugotowanego makaronu

Na talerze wykładamy porcje ciepłego makaronu . Polewamy sosem pomidorowo-paprykowym z klopsikami.

Talerz ozdabiamy kiełkami rzodkiewki a całe danie posypujemy kolorowym pieprzem.