Sposób przygotowania:
Makaron pappardelle z sosem pomidorowo-paprykowymPrzygotowanie warzyw do sosu:
Pomidory myjemy pod bieżącą wodą. Następnie na czubku każdego pomidora robimy nacięcia na krzyżyk.
Pomidory przelewamy wrzącą wodą. Po minucie obieramy pomidory ze skórki.
Obrane pomidory kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Paprykę myjemy i przekrawamy na pół. Następnie usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę.
Przygotowanie boczku do sosu:
Z boczku odcinamy skórkę. Kroimy go w małą kostkę.
Przygotowanie sosu:
W rondelku na średnim ogniu podsmażamy na rozgrzanej oliwie cebulę. Gdy lekko się zarumieni dodajemy pokrojony boczek.
Chwilę podsmażamy mieszając. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i pomidory,dusimy do miękkości pod przykryciem.
Gdy warzywa są miękkie doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem oraz bazylią, dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilę wszystko razem gotujemy na małym ogniu.
Przygotowanie klopsików:
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, czosnkiem obranym i przeciśniętym przez praskę.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i bardzo dokładnie wyrabiamy. Z mięsnej masy zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy zgrabne kulki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy pulpeciki z obu stron po ok. 5 min. Następnie ściągamy z patelni i wkładamy do przygotowanego sosu.
Przygotowanie makaronu:
W dużym garnku z wrzącą osoloną wodą gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy na sicie. Zabezpieczamy przed wystygnięciem.
Etap końcowy:
Na talerze wykładamy porcje ciepłego makaronu . Polewamy sosem pomidorowo-paprykowym z klopsikami.
Talerz ozdabiamy kiełkami rzodkiewki a całe danie posypujemy kolorowym pieprzem.