Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Na herbatkę to tylko do Buni

Szynka w sosie z zielonym pieprzem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Na bazie gotowego sosu Knorra ,, Sos do pieczeni z zielonym pieprzem "

Szynka w sosie z zielonym pieprzem

Składniki:

Szynka w sosie z zielonym pieprzem

 

  • 40 dag chudego mięsa od szynki
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/3 pora
  • 1 kostka bulionu wieprzowego Knorra ( lub inna przyprawa do zup )
  • 4 szklanki wody ( ok 800 mll)
  • 2 łyzki masła
  • 1/2 szklanki ( 100 mll ) słodkiej śmietanki 18 % lub 30 %
  • 3 łyżeczki suszu trawy cytrynowej
  • 50 mll wrzątku
  • 1.5 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
  • 1 opakowanie ,, Sos do pieczeni z zielonym pieprzem Knorra "

 

Sposób przygotowania:

Szynka w sosie z zielonym pieprzem
Mięso, warzywa, kostkę bulionową zalać wodą i gotować na średnim gazie aż mięso będzie bardzo miękkie .Odlać 2/3 szklanki wywaru i ostudzić.
W rondelku rozpuścić masło, wrzucić marynowany pieprz ( 1 łyżeczkę )i chwilę smażyć . Wlać przecedzony wywar z trawy cytrynowej .
Sos rozrobić w chłodnym wywarze ( dokładnie by nie było grudek ) i wlać do rondelka z masłem. Gotować na małym gazie 10 minut. Dolać śmietankę . Doprawić do smaku.
Mięso podgrzane w pozostałym wywarze wyjąć , przekroić na 4 plastry. Podawać polane sosem z ziemniakami z wody i marchewka z wywaru pokrojoną w słupki .Posypać pokrojoną natką pietruszki i resztą marynowanego pieprzu
Moim zdaniem traktowanie gotowych sosów jako bazy do zrobienia swojego jest doskonałym pomysłem. Traktujemy je jako bazę ( tzn. przyprawy + mąka do zagęszczenia )- dosmaczając śmietanką , masłem, wywarem lub tłuszczem z pieczenia .