Sposób przygotowania:
Szynka w sosie z zielonym pieprzem
Mięso, warzywa, kostkę bulionową zalać wodą i gotować na średnim gazie aż mięso będzie bardzo miękkie .Odlać 2/3 szklanki wywaru i ostudzić.
W rondelku rozpuścić masło, wrzucić marynowany pieprz ( 1 łyżeczkę )i chwilę smażyć . Wlać przecedzony wywar z trawy cytrynowej .
Sos rozrobić w chłodnym wywarze ( dokładnie by nie było grudek ) i wlać do rondelka z masłem. Gotować na małym gazie 10 minut. Dolać śmietankę . Doprawić do smaku.
Mięso podgrzane w pozostałym wywarze wyjąć , przekroić na 4 plastry. Podawać polane sosem z ziemniakami z wody i marchewka z wywaru pokrojoną w słupki .Posypać pokrojoną natką pietruszki i resztą marynowanego pieprzu
Moim zdaniem traktowanie gotowych sosów jako bazy do zrobienia swojego jest doskonałym pomysłem. Traktujemy je jako bazę ( tzn. przyprawy + mąka do zagęszczenia )- dosmaczając śmietanką , masłem, wywarem lub tłuszczem z pieczenia .
W rondelku rozpuścić masło, wrzucić marynowany pieprz ( 1 łyżeczkę )i chwilę smażyć . Wlać przecedzony wywar z trawy cytrynowej .
Sos rozrobić w chłodnym wywarze ( dokładnie by nie było grudek ) i wlać do rondelka z masłem. Gotować na małym gazie 10 minut. Dolać śmietankę . Doprawić do smaku.
Mięso podgrzane w pozostałym wywarze wyjąć , przekroić na 4 plastry. Podawać polane sosem z ziemniakami z wody i marchewka z wywaru pokrojoną w słupki .Posypać pokrojoną natką pietruszki i resztą marynowanego pieprzu
Moim zdaniem traktowanie gotowych sosów jako bazy do zrobienia swojego jest doskonałym pomysłem. Traktujemy je jako bazę ( tzn. przyprawy + mąka do zagęszczenia )- dosmaczając śmietanką , masłem, wywarem lub tłuszczem z pieczenia .
caroline1983
Agi