Sposób przygotowania:
Szynka wiejska
Do garnka wlać 1,5 litra gotowanej i ostudzonej wody.
Dodać do wody czosnek, saletrę, sól, ziele angielskie, dokładnie wymieszać.
Do zalewy włożyć szynkę, przykryć, odstawić w chłodne miejsce na 3 dni, codziennie mięso przewracając na drugą stronę.
Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy, wyłożyć na durszlak do osączenia zalewy.
Sól, pieprz, majeranek, kolendra, połączyć razem wszystkie przyprawy.
Szynkę włożyć do siatki i obtoczyć dokładnie w przyprawach, włożyć do rękawa do pieczenia,odstawić na 4 godziny.
Następnie nagrzać piekarnik do 190 stop, szynkę położyć na blasze i piec ok.1,5 godz, po tym czasie rozciąć rękaw i piec jeszcze przez chwilę do zrumienienia szynki.
Dodać do wody czosnek, saletrę, sól, ziele angielskie, dokładnie wymieszać.
Do zalewy włożyć szynkę, przykryć, odstawić w chłodne miejsce na 3 dni, codziennie mięso przewracając na drugą stronę.
Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy, wyłożyć na durszlak do osączenia zalewy.
Sól, pieprz, majeranek, kolendra, połączyć razem wszystkie przyprawy.
Szynkę włożyć do siatki i obtoczyć dokładnie w przyprawach, włożyć do rękawa do pieczenia,odstawić na 4 godziny.
Następnie nagrzać piekarnik do 190 stop, szynkę położyć na blasze i piec ok.1,5 godz, po tym czasie rozciąć rękaw i piec jeszcze przez chwilę do zrumienienia szynki.