SUPERPRZEPIS

Szynka z domowej wędzarni

  • 5
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Szynka z domowej wędzarni Więcej zdjęć (2)

Swojska domowa szynka idealna na kanapki

Składniki:

Szynka z domowej wędzarni

 

Sposób przygotowania:

Szynka z domowej wędzarni
Mięso uformować i podzielić na małe szynki.Owinąć je w siatkę wędliniarską dobrze zawiązać sznurkiem . Wodę zagotować ostudzić ,gdy będzie zimna wymieszać z peklosolą .Trzeba zaopatrzyć się w dużą strzykawkę i grubą igłę (najlepiej taką kupić w sklepie do wyrobów masarniczych) Wymieszaną wodą z solą naszpikować mięso strzykawką z każdej strony włożyć do garnka najlepiej kamiennego resztą zalewy zalać mięso,dodać wszystkie przyprawy,czosnek obrać pokroić na plasterki i takie włożyć na mięso do zalewy .



Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki lub inne zimne miejsce np do piwnicy na około 4 dni ( im dłużej mięso leży w zalewie tym jest miększe) i codziennie mięso przemasować lub odwracać w garnku.Po upływie czterech dni mięso wynosimy do wędzarni i wędzimy około 4 godz (do uzyskania złotego koloru) w temp około 90* drewnem olchowym lub jabłonią ,pod koniec wędzenia można dorzucić do paleniska drewna z jałowca wtedy mięso ma wspaniały kolor i aromat.



Po uwędzeniu zostawić szynkę do całkowitego ostygnięcia .Szynka jest gotowa do spożycia.Po uwędzeniu można ją jeszcze sparzyć w gorącej wodzie do 90* przez tyle godzin ile waży szynka dla podniesienia walorów smakowych jeżeli nie posiadamy termometru wówczas czas parzenia przelicza się na 1kg /1h zaś woda na granicy wrzenia,nie gotować!!! ale ja nie parzę wolimy tylko uwędzoną:) Potem możemy tylko delektować się smakiem własnej wędlinki.
Szynka z domowej wędzarni
do wędzenia warto dodać kawałek jałowca szynka nabierze wspaniałego aromatu i koloru

Tagi:

mięso szynka