Sposób przygotowania:
Szynka z marchewką i tymiankiem
Wymieszać przyprawy ( sól, pieprz, paprykę. łyżeczkę maggi) z olejem. Natrzeć przyprawami mięso. Odłożyć na 3 godziny do lodówki. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron w garnku o grubym dnie na reszcie oleju. Na patelni rumienić bez tłuszczu pokrojoną w piórka cebulę . Posypać ją gdy zmięknie cukrem i poczekać aż zrobi się karmel. Zalać pół szklanki wywaru warzywnego i zagotować. Przelać do garnka z mięsem. Dolać resztę wywaru tak by zakrył mięso. Włożyć związane gałązki tymianku. Wlać 1 łyżkę maggi. Dusić 1,5 godzinę przy lekko uchylonej pokrywce. Woda powinna odparować o połowę. Obrać marchewki i pokroić w 2-3 cm kawałki. Po półtorej godziny duszenia mięsa dołożyć marchewki gotować jeszcze 30 minut . Wyjąć mięso i zawinąć w folię aluminiową . Wyłowić tymianek. Mąkę rozrobić z odrobiną zimnej wody i wlać do sosu . Doprawić sos do smaku. Mięso pokroić w plastry . Podawać obłożone marchewką i posypane usiekanymi listkami tymianku .