Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Szynka z piwem i miodem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

To jest przysmak mojego męża.

Szynka z piwem i miodem

Składniki:

Szynka z piwem i miodem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka z piwem i miodem
Na tydzień przed podaniem zamarynuj szynkę: ostrym nożem ponacinaj skórkę w kratkę i mocno zroluj ją sznurkiem. Mięso ulóż w naczyniu, dolej piwo oraz tyle wody by przykryla mięso i po woli podgrzewaj, aż zniknie piana. Dodaj miód, ziola i drobno posiekany czosnek. Gotuj pod przykryciem w temperaturze 80-85 st.C przez ok. 1,5 godziny. Po ostudzeniu powstalą marynatę dokladnie przecedzić przez sito (można użyć gazy). Do plynu wlożyć umyte surowe jajko w skorupce. Ciągle mieszając, dodać soli peklującej, aż jajko wyplynie na powierzchnię. W ten sposób zyskamy wlaściwe stężenie soli. Jajko wyjąć a do roztworu przelożyć szynkę.Odstawić w chlodne miejsce na tydzień. Do pieczywa jest super. Lepsze niż nie jedna wędlina.

Tagi:

piwo szynka