Sposób przygotowania:
Szynkowarowa szynkowa
Mięso kroimy w dość drobną kostkę. Odmierzamy peklosól, dodajemy do mięsa i wyrabiamy ręcznie ok 20 minut, aż szynka puści kolagen i będzie mocno klejąca. Tak wymasowane mięso szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na ok 20 godzin. Szynkę wyjmujemy z lodówki, siekamy lekko w malakserze, dodajemy przyprawy, wodę i masujemy ręcznie mięso przez ok 10 min. Tak wymasowaną szynkę wkładamy do woreczka, w którym włożymy ją do szynkowara. Szynkowar z mięsem wkładamy do lodówki na ok 2 godzinki, po czym wkładamy go do wysokiego garnka, zalewamy wodą do 3/4 wysokości szynkowara i podgrzewamy do temp 80*C. W takiej temperaturze parzymy ok 1 godzinki. Po tym czasie wyjmujemy szynkowar i studzimy w zimnej wodzie ok 3 - 4 godzin. Gotową wędlinę wyjmujemy z szynkowarki, kroimy w plasterki i robimy kanapeczki :).
msewka
zewa
Editha
Polecam zakup, bo warto ;)
Tak, jak zauważyłaś cena wyrobu niższa niż w sklepie, a smak nie ma porównania;)
edytaha
Powiedz proszę, jakiej pojemności szynkowara użyłaś do takiej ilości mięsa?
Editha
Używam szynkowaru 1,5 l. Wsad mięsny to ok 1,25kg spokojnie, waga końcowa to 1 kg.
edytaha
Dziękuję za odpowiedź, to dla mnie ważna informacja, bo pomoże mi podjąć decyzję jakiej pojemności szynkowar kupić :)
Editha
;)
Cieszę się, że mogłam pomóc ;)