Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Szynkowarowa szynkowa

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Super wędlinka na kanapeczki ;) 100 % mięska ;)

Szynkowarowa szynkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynkowarowa szynkowa

 

  • 1,10 kg mięsa od szynki
  • 23 g peklosoli
  • 2 g pieprzu mielonego
  • 8 g czosnku (1 ząbek)
  • 30 g letniej wody

Sposób przygotowania:

Szynkowarowa szynkowa
Mięso kroimy w dość drobną kostkę. Odmierzamy peklosól, dodajemy do mięsa i wyrabiamy ręcznie ok 20 minut, aż szynka puści kolagen i będzie mocno klejąca. Tak wymasowane mięso szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na ok 20 godzin. Szynkę wyjmujemy z lodówki, siekamy lekko w malakserze, dodajemy przyprawy, wodę i masujemy ręcznie mięso przez ok 10 min. Tak wymasowaną szynkę wkładamy do woreczka, w którym włożymy ją do szynkowara. Szynkowar z mięsem wkładamy do lodówki na ok 2 godzinki, po czym wkładamy go do wysokiego garnka, zalewamy wodą do 3/4 wysokości szynkowara i podgrzewamy do temp 80*C. W takiej temperaturze parzymy ok 1 godzinki. Po tym czasie wyjmujemy szynkowar i studzimy w zimnej wodzie ok 3 - 4 godzin. Gotową wędlinę wyjmujemy z szynkowarki, kroimy w plasterki i robimy kanapeczki :).
Szynkowarowa szynkowa
Szynkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy peklosól
Szynkowarowa szynkowa
Mięso mieszamy z peklosolą ręcznie przez ok 20 min
Szynkowarowa szynkowa
Posiekane mięso mieszamy z przyprawami i wodą
Szynkowarowa szynkowa
Wymieszane mięso wkładamy do woreczka i umieszczamy w szynkowarce

Tagi:

mięso szynka