wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Tabule w paprykowo mięsnych łódeczkach

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Tabule – to połączenie kaszy kuskus, warzyw i ziół, popularna w domach Żydów sefardyjskich, w mojej wersji, podana w soczystych łódeczkach:)

Tabule w paprykowo mięsnych łódeczkach

Składniki:

Tabule w paprykowo mięsnych łódeczkach

 

  • Łódeczki:
  • 3 duże papryki (ja wzięłam czerwoną)
  • 600 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 czerstwa bułeczka (lub kromka chleba)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • .
  • Tabule:
  • szklanka kaszy kuskus
  • 1,5 szklanki wrzącej wody
  • 3 pomidory
  • 1 ogórek zielony
  • 2-3 cebulki ze szczypiorkiem
  • Natka posiekanej pietruszki
  • Kilka listków posiekanej mięty
  • 2 opakowania oliwek zielonych 360 g (lub czarnych)
  • Pół czerwonej papryki
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Tabule w paprykowo mięsnych łódeczkach
Papryki kroimy na pół (wzdłuż), usuwamy pestki, mięso mielone mieszamy z namoczoną wcześniej bułką, przyprawiamy solą, pieprzem, obklejamy obficie mięsem połówki papryk z zewnątrz, smarujemy z zewnątrz oliwą z oliwek, pieczemy łódeczki w rozgrzanym piekarniku spodami do góry (160°C) lub na opcji griil w mikrofali na pełnej mocy, (mięso może się skurczyć w trakcie pieczenia)



Kaszę kuskus wrzucamy do miseczki zalewamy wrzącą wodą (tak aby woda była o 1 cm nad poziomem kaszki), odstawić na 10 minut. Pomidory (bez miąższu), ogórek, cebulkę, paprykę pokroić drobną kostkę, oliwki w krążki, szczypiorek , pietruszkę, miętę drobno posiekać (odstawić część do dekoracji), wymieszać wszystko z kaszą kuskus, przyprawić solą , pieprzem, polać oliwą z oliwek, cytryną.



Gotowe łódeczki przekładamy na talerz na liściach sałaty (ja dałam po 2) nakładamy farsz, czyli nasze Tabule, dekorujemy zieleniną i oliwkami.



SMACZNEGO!!!!!