dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Taco z indykiem i pomidorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowy fast-food. Czasami korzystam z gotowych muszli do taco - napełniam je tym co mam pod ręką i mam obiadokolację "na szybko"

Taco z indykiem i pomidorem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Taco z indykiem i pomidorem

 

  • 8 muszli taco
  • 25 dag piersi indyka
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 nieduże dojrzałe pomidory
  • 1 bardzo duży i bardzo dojrzały pomidor (bawole serce)
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ papryczki pepperoni
  • 1 cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • Sól, pieprz, cukier
  • olej
  • majonez
  • Kilka liści sałaty karbowanej
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera

 

Sposób przygotowania:

Taco z indykiem i pomidorem
Pierś indyka pokroiłam na małe kawałki, posypałam przyprawą do gyrosa, tymiankiem, solą i pieprzem i podsmażyłam na łyżce oleju, zdjęłam z patelni. Bawole serce ;) sparzyłam i obrałam ze skórki, pokroiłam i wrzuciłam na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju, dodałam zmiażdżony ząbek czosnku oraz drobniutko pokrojoną papryczkę. Doprawiłam solą, pieprzem i odrobiną cukru, mieszając dusiłam ok. 10 mm (do momentu totalnego rozpadu pomidora), zdjęłam z patelni. Cebulę pokroiłam w pióra, a paprykę w paski. Na patelni rozgrzałam kolejną łyżkę oleju i zeszkliłam cebulę i paprykę z odrobiną soli i pieprzu. Następnie dodałam wcześniej przygotowane mięso i pomidora, wymieszałam i smażyłam razem ok. 5 minut. Muszle taco posmarowałam majonezem i wyłożyłam sałatą. Następnie do każdej włożyłam 2-3 łyżki mięsa z warzywami, dodałam świeże pomidory pokrojone w ósemki i posypałam startym serem.
Taco z indykiem i pomidorem
Podstawę stanowi sos z indyka, pomidorów, cebuli i papryki
Taco z indykiem i pomidorem
Gotowe muszle taco wysmarowane majonezem
Taco z indykiem i pomidorem
Do każdej muszli włożyłam liście karbowanej sałaty